Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlaška koroptví

4. 11. 2012

Vlašky jsme si vybrali, protože jsme chtěli čistokrevné plemeno slepiček, žádné nosné hybridy, ale přirozené hejno s kohoutkem, které je nejen k užitku, ale i pro radost. Slepičky jsou prostě "holky", kohoutek pro svoji povahu získal hned jméno Marcus Aurelius ;-)

 

slepicky.jpg

 kuřátka 12 týdnů

Vlašky jsou staré italské plemeno, jeho původ lze dohledat až u starých Římanů, jde o lehký nosný typ slepice, snášející bílá vajíčka. Roční snáška se udává 160-200 vajec. Jsou temperamentní, rády létají a potřebují prostorný výběh, potravu si dobře dokáží obstarat i samy. 

16. září 2012 nám přivezli v krabici od banánů upípanou zásilku jedenácti kuřátek ve věku 12 týdnů. První den zůstala kvůli adaptaci zavřená v kurníku: ten máme prostorný s denním osvětlením, třípatrovým hřadem a snášedlem, podestýláme slámou. Malá dvířka vedou do výběhu, hlavní dveře na dvůr. Druhý den jsme slepičky vypustili do výběhu a hned hejnečko začalo zobat zelené krmení. Zprvu byla kuřátka dost plachá, ale poměrně rychle si na nás zvykla. 

Krmení:
- pšeničný šrot
- pšenice
- kukuřice
- spařený hrachový šrot
- namočené sušené pečivo
- vařené brambory, vařená rýže
- sýry, tvaroh a různé zbytky z kuchyně
- roztlučené skořápky
- zelené šťavnaté krmení
- vitaminové doplňky Plastin, NutriMix

První vajíčko nám slepičky snesly ve věku 30 týdnů dne 23. 1. 2013. Na jaře se průměrná denní snůška pohybuje kolem 6 vajec, roční průměr je okolo 4 vajec denně. Za 365 dní snesla každá z našich slepiček průměrně 162 vajec. 

První odchov se nám povedl 17. 5. 2014, kdy se pod kvočnou vyklubalo jedno kuřátko - kohoutek. 

18. 6. 2016 uhynul kohout Marcus Aurelius - zřejmě ho ranila mrtvice po té, co v bojovné náladě nalétával proti psovi na plot, až se chytil do oka pletiva za ostruhu a zůstal chvíli viset hlavou dolů. Sice ještě vstal, ale za několik dní uhynul. 

Více informací o chovu slepic najdete v rubrice Chovatelské tipy/Péče o slepice.

 

pb040640a.jpg

 vlašky ve věku 19 týdnů

 

 

p4270104.jpg

naše hejno vlašek

 

 

 

p5290276.jpg

kohout Marcus Aurelius