Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv 2007-2009

28. prosince 2009

 

Smutné Vánoce nás letos potkaly. Na Štěpána odpoledne nám náhle umřel německý ovčák Bartík. Ještě den předtím jsme byli na procházce v lese a hrál si s hračkami od Ježíška na dvoře - jenom trochu hůř žral. Mysleli jsme, že je jenom nastydlý... V noci z 25. na 26. se mu přitížilo, zvracel a zeslábl, ráno jsme ho odvezli na veterinární kliniku a tam konstatovali nádor na slezině, který náhle praskl a pejsek začal krvácet do dutiny břišní, slábl před očima a za chvíli tiše skonal. Byl to pro nás pro všechny šok, neboť mu bylo teprve 9 let. Robík se zmohl jen na větu: "Umřel mi nejlepší kamarád." Byli stejně staří, vyrůstali spolu a my jsme myseli, že jim přátelství ještě alespoň pět let vydrží, neboť nic nenasvědčovalo proti... jen těch pár dní nechutenství. Ach Bože!


 

Obrazek

Na Štědrý den...


 

 

23. prosince 2009:


 

Život jde dál a proto Vám všechna zvířátka z Hobití nory přejí krásné a požehnané Vánoce a mnoho chovatelských úspěchů v roce 2010.


P.S. Kdyby někomu z návštěvníků našich stránek přebývala doma mladá samička králičího plemene malý beran, ozvěte se prosím ;o)


 

17. prosince 2009:

 


 

Eliška odešla sama v tichosti ráno 17. 12. 2009 v 8:10 hod. Nasnídala se, lehla si na kobereček a nechala se do poslední chvíle hladit až dodýchala. Ještě toho dne byla pohřbena na zahradě. Žila v Hobití noře od srpna 2005 a myslím, že si užila hezký králičí život. Ať spinká v pokoji.


 

 

16. prosince 2009:


 

Naší králindě Elišce se v pondělí večer zhoršilo dýchání a přestala baštit. Na pohotovosti jí píchli antibiotika a pozvali na kontrolu. V úterý paní doktorka udělala RTG snímek a diagnostikovala pravou příčinu potíží: rozsáhlý karcinom dělohy metastázující do plic. Elinku krmím po třech hodinách rozmočenými granulemi, což docela papká, ale sama už si nic nevezme. Je celá hubeňoučká. Jenom sedí a kouká a chce se mazlit. Po rodinné poradě jsme se rozhodli, že se s ní zítra půjdeme rozloučit, než jí začne něco opravu moc bolet... Elišáka, pelišáka...


 

Obrazek


 

 

25. listopadu 2009:
 

SENO je pro letošní sezónu vyprodáno!!!

 

Pokud máte o seno zájem i příští rok, sledujte naše stránky od začátku června, určitě sem dám zprávu, jakmile bude nasušeno.
 


 

19. listopadu 2009:

 

 


 

Obrazek

Na návštěvě za účelem zplození potomků je odedneška u nás Bexley Cochon d´Inde z chs Lawcats. Držím palce, protože miminka jsme neměli už strašně dlouho a problém asi nebyl v nevěstách, nýbrž v Ňufíkovi. Uvidíme jestli se to změní, Bexlík je ostřílený plemeník ;-)

 

 

 

10. září 2009:

 Morčátka Tricia Hela a Ňufáček bydlí od začátku tohoto týdne spolu (7.9.). Vrkají na sebe zamilovaně, pokud se zadaří, miminka by měla být ve druhé polovině listopadu.
 

 

29. srpna 2009:

Obrazek

Tak otavu* máme nasušenou, napytlovanou  a ve stodole ;-) Povedlo se opět bez jediného zmoknutí během tří dnů - nebesa nám dopřála krásné letní počasí (viz foto). Pokud máte zájem, polypropylenový tkaný pytel o velikosti 56x125 cm je k mání opět za 110,- Kč, při opakovaném odběru s vrácením pytle cena 95,- Kč. Seno budu vozit do Prahy v průběhu září, odběr možný po domluvě vždy pondělí až čtvrtek na Žižkově nebo na Břevnově počínaje již tímto pondělkem 31.8.


*Otava je "druhé seno",  měkčí než to červnové, s větším podílem listů bylin než stébel trav. Na naší louce najdete kromě různých druhů trav červený jetel, pampelišky, jitrocel kopinatý, sem tam kontryhel, řepík, hluchavku a další bylinky. Voní báječně.


 


 

11. srpna 2009:

Obrazek


 

Máme nový přírůstek! Jmenuje se Tricia Hela z Horeckých vrchů, je to zlatá coronetka a jsou jí čtyři měsíce.  Včera jsme si jí vybrali přímo v chs a hned s námi odjela na venkov. Cesta byla únavná, po příjezdu seděla v koutku a moc se jí nechtělo ani do řeči ani do jídla. Protože doposud žila ve velké skupině mladých samiček, byla vyděšená i z náhlého osamění. Večer jsem jí dala do jednoho kotce s Fergií, která se o malou pěkně postarala - ráno byla už čiperná, baští a běhá jako bleška. Ještě potřebuje trochu přibrat a pak se bude Ňufíkovi určitě líbit ;)


 

9. srpna 2009:

 


 

Všechno přebytečné seno už je pryč, ještě budeme dělat otavu. Až bude nasušená, počítám koncem prázdnin, vložím sem nabídku.


 

 

Fergie Porcellino je zřejmě neplodná - po půlroce snažení tří samečků nic a nic... Je jí 14 měsíců, déle už to zkoušet nebudeme. Naštěstí zrovna kamarádka shání společnici pro sotva odstaveného klučíka  mazlíka a chovat rozhodně nehodlá. Takže se s Fergií brzy rozloučíme, poputuje do nového domova a my si pojedeme vybrat nějakou slečnu na chov nejspíš do chs Z Horeckých vrchů.


 

 

Všem zvířátkům pobyt na venkovském povětří dělá dobře, letos jsou na letním bytě morčátka, králík Eliška, želva Zuzána i kočka Terezka.


 

 

21. června 2009:

 


 

V Hobití noře máme seno konečně pod střechou, bedlivě jsme ho hlídali, takže ani jednou nezmoklo, je krásně zelené a voňavé. Protože je ho celkem hodně, přebytky nabízíme i pro Vaše hlodavé miláčky - polypropylenový tkaný pytel 56x125 cm za 110,- Kč. Při opakovaném odběru tj. vrácení pytle cena 95,- Kč. Dovezeme samozřejmě bez dalších poplatků do Prahy.  


 

 

 

28. dubna 2009:

 


 

Fergie už je u druhého samce, ale nevypadá to, že by chtěla zabřeznout :( 
Na prázdniny budeme mít opět na hlídání Chupa Chupse, jako minulý rok, už se na něj těšíme :)


 

17. ledna 2009:

Fergie shání ženicha! Milí návštěvníci našich stránek, prosíme vás o zapůjčení samečka na krytí - měl by být plemene šeltie, texel, coronet, merino v barvě ideálně čokoládové nebo béžové, případně jiné z této řady: černá, slate blue, lila. S Ňufíkem se sice mají docela rádi, ale ani po dvou měsících soužití to nevypadá na miminka a Fergie začínají tikat biologické hodiny, potřebuje zabřeznout během února nebo března. Děkujeme předem za nabídky. 

Obrazek


 

 

 

17. ledna 2009:

 

Rybníček po čtrnáctidenních mrazech konečně začal ztrácet ledový příkrov. Protože už jsme museli před několika dny vyřadit z provozu zamrzající potůček, kterým utíkala voda mimo rybník, docela se nám ulevilo, neboť už jsme plánovali krizový scénář lovení karásků z ledové tříště.  Nošení deseti kýblů teplé vody každý den moc zábavné nebylo. Navíc jsme dneska nainstalovali nové vzduchovadlo, bublinky by měly rozrušovat slabší vrstvu ledu, která se tvoří při nočních mrazících. Snad to bude stačit a rybičky v pohodě přečkají do jara.


 

 

23. listopadu 2008:

Povedlo se nám vylovit naší "zlatou rybku", tj. asi tříkilového jesena, neboť napadl první sníh a ryby podřimovaly v zimní letargii. Odchyt i transport do zimoviště, které se nám po loňských neblahých zkušenostech podařilo najít ve větším jezírku na venkově (dost daleko od všech ohňostrojů), proběhly ukázkově beze stresu. Převáželi jsme ho ve velkém plastboxu na hračky, protože do auto-ledničky už se dávno nevejde. Příště asi pojedem s neckama :-) Karásky jsme zatím v rybníčku nechali, ti se dají vylovit před příchodem mrazů vždycky snáze a navíc se vejdou do běžného akvárka. Radím budovat rybníček rovnou s nezámrznou hloubkou, tyhle každoroční výlovy nejsou nic příjemného pro nikoho ze zúčastněných.

 

 


 

19. listopadu 2008:

Fergie a Ňufáček se dneska nastěhovali do společné ložnice, protože naše slečna už je dost veliká, ve věku 5 měsíců dosáhla 750 g. Dostali k dispozici 100 cm klec, aby měli dost místa pro dovádění, protože jsou to oba docela čiperové. Celý první den se pořád jen pusinkovali a Ňufáček se předváděl a nakrucoval, ale Fergie si nedala říct, vždycky jen vypískla a schovala své intimní partie do bezpečí domečku. Naštěstí to mladý pán brzy pochopil a druhý den už se dalo hovořit o přímo harmonickém soužití. Necháme se překvapit, jestli brzy naplánují rodinu :-)


 

29. října 2008:

ObrazekKočka Terezka byla na očkování. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tato nadějná umělkyně opět nehrála celodenní etudu "Ubohá malá kočička", která dojala k slzám personál i návštěvníky kliniky. Pan doktor málem ohluchl, když se jí snažil vyšetřit poslechem. Jako zradu navíc jsme jí nechali přespat v bytě a ráno musela potupně na kočičí záchod.  A za týden na to dostala ještě odčervovací tabletu! Nemluvila se mnou a určitě si myslela, že se ty Pitipačky u popelnic mají určitě lépe, když nemusí snášet taková příkoří. Už je ale zase udobřená, to víte, paštika je paštika ;-)
(FOTO: řekni, kde ty rybky jsou...)


 

            28. září 2008:

Králici Elišku s morčákem Frodíkem jsme nastěhovali do bytu raději dříve, protože už jsou oba ve vyšším věku a o nějaká nastydlá bříška jim nikdo nestojí. Dostali zánovní obr klec (120 cm), kterou panička výhodně pořídila. Klec sice zabírá čtvrt kuchyně, ale za to se v ní dá pohodlně natáhnout i panáčkovat. 

 


 

31. srpna 2008:

Výsledky posuzování naší Fergie si můžete přečíst u jejího medailonku. Ze tří mladých texelů skončila třetí kvůli okousané srsti za krkem, ale to nevadí, její dny teprve přijdou, hlavní je, že se na výstavě cítila dobře i když je ještě malinká a že se nám jí podařilo zaregistrovat. Má číslo 0840/08 :-) Fotky z výstavy jsou ve fotogalerii. Celkově se nám výstava moc líbila, prostory byly příjemné, výstavní klece pěkné, péče o zvířátka perfektní. Posuzování zahraničního hosta - to byla show od níž člověk stěží mohl oči odtrhnout, výborná byla i precizní práce tlumočnic. Spoustu jsme se toho přiučili. Díky moc pořadatelům!


 

 

29. srpna 2008:

Dneska na 9. speciální výstavě v Praze reprezentují Hobití noru Fergie ve standardu A ve třídě mladých plemene texel a Ňufáček ve standardu C (mazlík). Ňufík získal 96,5 bodu - opět mu to trochu pokazila přičůrnutá vlečka, ale jinak si myslím, že můžeme být spokojení. Jak dopadla Fergie se dozvíme až zítra z posuzovacího lístku, protože jsme to mírně prošvihli - texelové byli na řadě zrovna v době oběda :-(  Minimální váhu 500 g dosáhla tento týden, tak doufám, že přes noc nedržela dietu a nespadla se nám do diskvalifikace... Uvidíme, uvidíme.


 

27. července 2008:

Včera jsme si z Moravy přivezli Fergii Porcellino. Od pondělí do soboty byla s námi na ubytovaná v penzionu ve Vískách v Boskovic. Dnes už spinkala v králíkárně. Ostatní morčátka ji přivítala hlasitým hvízdáním, na což se Fergie nezdráhala odpovědět. Vypadá spokojeně, čile pobíhá a papká čerstvé pampeliškové lupení. Ráda se mazlí, v klidu vydrží sedět na ruce docela dlouho. Teď váží 300 g ve věku 5 týdnů a 5 dnů.


 

Obrazek


 

18. července 2008:

Právě jsme obdrželi potvrzení o schválení naší chovatelské stanice! Od 20. 6. je Hobití nora právoplatným členem Základní organizace chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Českého svazu chovatelů www.klubmorcat.cz

Příští týden si pojedeme pro Fergie na Moravu, už se na naší novou holčičku těšíme. Pokud bude pěkně veliká, mohla by už v srpnu na  9. speciální výstavu. Ňufík se zúčastní určitě.


 

15. července 2008:

Naše zvířátka ve složení morčata Frodo, Ňufík a Chupa Chups, králice Eliška, želva Zuzána a pes Bart vyrazila na prázdninový pobyt na venkov do Milčic. Pro morčata jsme sehnali pěknou malou morčatárnu na inzerát, Elišce jsem ale musela vézt klec, takže naše auto připomínalo cirkusovou maringotku. Všichni zvládli dvoutýdenní pobyt v pořádku až na mě - člověk může být stokrát varován, že nemá sahat mezi zvířata, když se perou... Morčáci si vyřizovali nějaké účty, nerozumně jsem mezi ně vrazila ruku a Frodo se mi zakousl do prstu tak, že na něm zůstal viset. Bolelo to příšerně, ruka mi otekla až jsem se musela začít ládovat antibiotiky. Zvířecí kousnutí je opravdu nepříjemné poranění. Dávejte si lepší pozor než já a NIKDY nezasahujte do bitky bez ochranných pomůcek!


 

5. července 2008:

Dnes jsme se zúčastnili výstavy morčat v České Lípě. Hobití noru reprezentoval mazlík Ňufáček. Sice se neumístil, ale ani mu to nevadilo, slečny ve vedlejších klecích ho zajímaly daleko více než nějaké bodování. Aspoň že za přítulnost dostal 20  - plný počet :-)


 

25. června 2008:

Dneska jsme přinesli k nám na letní byt Chupa Chupse. Doufám, že se mu bude o prázdninách v Hobití noře líbit. Zatím potěšeně kvíkal, sotva spatřil pytlík zrní :-)


 

18. června 2008:

Vyhlédli jsme si krásnou, včera narozenou béžovou texelku Fergie Porcellino. Hned jsem na ní požádala o rezervaci. Teď uvidíme, jak bude přibývat a růst, aby se mohla co nejdříve nastěhovat do Hobití nory. To bude mít Ňufáček radost! Zatím ovšem ve vší počestnosti v oddělených ložnicích :-)

Obrazek


 

No, a při té příležitosti jsem KONEČNĚ vyplnila přihlášku do ZO chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců ČSCH. Doufejme, že bude vše v pořádku a v dohledné době získáme status chovatelské stanice.


 

12. června 2008:

3. výstava morčat v České Lípě se bude konat 5. července v areálu ZO ČSCH Česká Lípa od 9 do 16 hodin. Protože je otevírána i sekce mazlíků pro nečleny klubu, pojede Hobití noru reprezentovat Ňufík, uvidíme co bude říkat na tu hromadu ostatních fešáků morčáků a :-) Plánujeme, že bychom mu vybrali nějakou vlasatou krasavici s modrou krví,  aby měl trochu radosti ze života.

Obrazek

Více informací o výstavě najdete na www.chsoaza.estranky.cz


 

 

10. června 2008:

Hledáme domov pro morčáka Chupa Chups: hladký černý tan s vlohou pro slate blue, nar. 2006. Současná majitelka se mu z vážných rodinných důvodů nemůže dostatečně věnovat. Na prodej i s klecí za symbolickou cenu. ObrazekOdběr v Praze. Kontakt: atanasova@iol.cz

Obrazek

 

 

12. května 2008:

Majitelka morčinky Zlatušky (sestry našeho Ňufíka z loňského vrhu) nám oznámila, že se Zlatušce v novém domově u Sedlčan daří dobře a porodila krásná miminka. Fotky máme ale jenom na papíře, takže se o ně nemůžeme s vámi podělit. Miminka jsou - jedno zlaté po mamince, jedno zlaté s bílou po babičce Emily a jedno černé po prababičce Julianě, všechno texelové.
 

 

22. dubna 2008:

Pojeďte s námi za koníky - na tábor pro maminky s dětmi, stále máme ještě několik volných pokojů!!! Více v rubrice Letní tábor - Prázdniny na Ohradě.


 

19. dubna 2008:

Všechny rybičky včetně obříka jesena se už zase volně prohání v zahradním jezírku. Stále platí nabídka: zlatý jesen hledá větší rybníček, kde by mohl každoročně i přezimovat, protože stěhování do akvárka je pro něj stresující a navíc, příští rok by to bylo spíš už do vany... Teď má asi 45 cm a cca 2 kg.


 

25.února 2008:

Smutná zpráva: ve středu 20. února nás navždy opustila skvělá morčecí maminka Emily Cavia Ania. Bohužel nezvládla svůj čtvrtý porod, miminka se narodila předčasně mrtvá a pak odešla i Emilka. Zbyl nám po ní fešák Ňufáček, který za týden oslaví první narozeniny. Doufám, že i ostatních deset Emilčiných dětiček bude dělat svým majitelům dlouho radost.

 

10.února 2008:

Na stránky byla přidána nabídka pro rodiče s dětmi na letní tábor "Prázdniny na Ohradě", můžete si stáhnout pozvánku a přihlášku. Přihlášky prosím zasílejte na uvedený e-mail do začátku března. Ještě máme volná místa!!!


 

29.ledna 2008:

Emily je očividně březí, na miminka se můžeme těšit přibližně 1. března. Kulatí se v bocích a baští za dva!

 

6. ledna 2008, Tři králové:

 


Všichni obyvatelé Hobití nory vám do nového roku přejí tolik štěstí, lásky a radosti, kolik jen unesete!

 28. prosince 2007:

Stěhovali jsme jeseny a karasy ze zahradního jezírka do akvárií. Karásci to zvládli výborně, vylovili jsme jich sedm starších i letošních mladých, ale s jeseny nastaly potíže. Za poslední léto se z nich staly velryby. Ještě na jaře oba vcelku pohodlně cestovali v "kempingové ledničce", teď se tam téměř nevešel ani jeden, napříč a s ocáskem ven nad hladinu! Jenže co dělat, když jezírko zamrzlo a z každodenního rozmrazování sekyrkou by měly za chvíli ryby přinejmenším neurotické tiky. Nakonec jsme je nějak naložili a převezli do akvárií, sice to mají na tři