Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o slepice

5. 8. 2014

 Zde si povíme něco o extenzivním venkovském chovu slepic bez moderních technologií, bez průmyslově zpracovaných krmiv, bez nároku na 300 vajec ročně od jedné nosnice. O chovu hejna v relativně přirozeném přírodním životním tempu.

Biologie a odchov

p5110724.jpg

Slepice se chovají v množství plemen a typů. Základní rozdělení je na plemena: lehká nosná, s kombinovanou užitkovostí, těžká masná, okrasná a bojová. Naše chované slepičky vlašky se řadí mezi lehká nosná plemena. Kromě čistokrevných slepic chovaných v přirozených hejnech v malochovech se setkáme i s nosnými hybridy ve velkochovech. Hybridní typy se vyznačují velkou snůškou, ale na exteriéru ani životnosti u nich moc nezáleží a mnohdy se už nedokáží přirozeně rozmnožovat.

 

 

Slepice začínají snášet vejce ve věku cca 6 měsíců, čím později začnou, tím jsou vyspělejší a vydrží snášet déle. Kohout pohlavně dospívá obdobně kolem 7 měsíců věku. Plně dospělou je slepice ale až v 1 roce, kdy se z ní teprve může stát kvočna – zasednout na vejcích a úspěšně odchovat kuřata. Jeden kohout stačí na hejno do 20 slepiček, u většího hejna můžeme mít kohouty až tři – potřebují už ale dostatečně velké teritorium, aby se nepozabíjeli. Slepice se dožívají tak 6-8 let, dobře snáší obvykle 3 roky, pak je na chovateli jestli je nechá dožít nebo hejno obnoví a staré poputují do polévky. Někdo hejno obměňuje postupně každý rok např. třetinu. Každý rok slepice snáší vejce v určitém cyklu, začínají kolem zimního slunovratu, na jaře a v létě je snůška nejvyšší, začátkem podzimu ustává, slepice přepelichají peří, cca 2-3 měsíce snáší velmi málo a pak zase pozvolna začínají. V prvním roce snáší nejvíce vajec, v dalších letech snáška klesá. U lehkých plemen je to průměrně 160-200 vajec ročně, u nosných hybridů až 300 vajec.

Tabulka cyklu snášky našich 10 slepic (vlaška koroptví):

Rok 2013

Počet vajec celkem

Průměr na den

Průměr na slepici

Leden

16

1,78

1,6

Únor

128

4,57

12,8

Březen

173

5,58

17,3

Duben

175

5,83

17,5

Květen

177

5,71

17,7

Červen

181

6,03

18,1

Červenec

182

5,87

18,2

Srpen

175

5,65

17,5

Září

119

3,97

11,9

Říjen

84

2,71

8,4

Listopad

66

2,20

6,6

Prosinec

64

2,06

6,4

CELKEM

1540

4,20

154

 

Odchov kuřat. Líhnutí kuřat přirozeně pod kvočnou má řadu výhod – slepička udělá většinu práce sama, obejdeme se bez přístrojů a hlavně je radost pozorovat, co příroda sama dokáže. Slepici, která „chce kuřátka“ tzn., která kvoká, poznáme tak, že obvykle na jaře zasedne v kurníku na snesená vejce a nemůžeme ji odtamtud dostat, navíc začne vydávat specifické kvokavé zvuky. Pokud sedí alespoň dva dny, je čas přemístit jí navečer do zvláštní kukaně, kde bude mít klid a podložit jí násadová vejce. Podestýláme slámou a senem. Ideální je lichý počet, lépe si je pod sebe naskládá, množství záleží na velikosti slepičky – orientačně tak 9-13 vajec u lehkých plemen. Jako kukaň lze použít dřevěnou bedýnku nebo i kotec v králíkárně nízko nad zemí, aby se slepička mohla případně venčit – stačí tak 10 minut k večeru, protáhne se, načechrá peří, vytrusí se. Déle jí venku nenecháváme, aby jí vejce nevystydla. Jsou zahřívána na teplotu 33-39 stupňů Celsia. Kvočna přijímá méně potravy, stačí jí pšenice a voda, zelené krmení raději nedáváme, aby neměla průjem a neznehodnotila jím nasezená vejce. Trus jí každý den z hnízda odstraňujeme. Kuřata se líhnou po 21 dnech, do 24 hodin by měla být všechna venku.

p5110718.jpgOstatní nevyklubaná vejce z hnízda odstraníme. Vejce bez zárodků ostatně můžeme odstraňovat průběžně, asi tak po týdnu zahřívání by po prosvícení baterkou už měl být zárodek ve vejci vidět jako tmavý stín. Zásadně kuřatům s líhnutím nepomáháme, mohli bychom jim leda ublížit.  Kvočna se o ně následně stará dalších 6 týdnů, první týden je zahřívá hlavně v hnízdě, pak už je vodí ven a ukazuje jim vhodnou potravu, učí je klovat. Kuřata s kvočnou musí být v samostatném zastřešeném výběhu, kam jim dáme dřevěnou budku vystlanou slámou – musí být v teple a suchu, dále kloboukovou napáječku na vodu, aby se neutopila a mělké misky na krmení. p5310757--2-.jpg

Potravu začínají kuřátka přijímat, jakmile jim doje zásoba ze žloutkového vaku, tj. po 24 až 48 hodinách.

 První potravou je strouhanka, kterou obohacujeme natvrdo vařeným strouhaným vejcem, strouhaným tvarohem, později přidáváme pšeničný a kukuřičný šrot, strouhanou syrovou mrkev, najemno nasekané bylinky. Kvočně dále dáváme k dispozici také pšenici. Poznat jakého pohlaví jsou vylíhnutá kuřátka je u různých plemen různě obtížné, některá kuřata se liší zbarvením hned první den (tzv. autosexingová), u jiných musíme čekat až několik týdnů na druhotné pohlavní znaky. Obecně mívají kohoutci silnější nožičky, rychleji jim roste hřebínek a laloky, jinak nesou ocásek. Tak ve 2 měsících věku už byste to měli odlišit bezpečně. K hejnu se mohou mladé slepičky připojit nejdříve ve 3 měsících věku, kdy už jsou dostatečně silné.  Násadová vejce – pod kvočnu dáváme jen vejce průměrné velikosti a pravidelného tvaru, se silnou hladkou skořápkou bez prasklin a mramorování, čistá nepotřísněná trusem. Zásadně je nemyjeme, abychom neodstranili přirozenou ochrannou vrstvu, uchováváme v teplotě kolem 12 stupňů, např. ve sklepě, a to maximálně 14 dní, průběžně je otáčíme. Vyřadíme i příliš velká vejce, která obsahují pravděpodobně dva žloutky.

 

Ubytování

Osvědčil se mi nejlépe zděný kurník přístupný vchodovými dveřmi, s okénkem a malými dvířky do výběhu na opačné straně. Kurník je vybavený laťkovým hřadem, dřevěnými snášedly (každé tak pro 5 slepic), zásobníkem na zrní a v zimě kloboukovou napáječkou. V létě dávám vodu jen do venkovního výběhu. Na betonovou podlahu dáváme slaměnou podestýlku – dobře se čistí a slepičky mají kde hrabat, když je venku zima nebo mokro. Slámou a senem vystýláme i hnízda ve snášedlech. Kurník je třeba pravidelně čistit, kompletně jej čistím tak 1 x měsíčně, aby se zabránilo šíření parazitů.

Venkovní výběh by měl být co nejprostornější, částečně zastřešený, volná plocha ideálně opatřená sítí proti dravcům. Slepice by měly mít místo k popelení, aby si mohly čistit peří, k tomuto účelu stačí do zastřešené části výběhu hodit občas pár lopat písku. Je dobré, když i ve výběhu je nějaký vyvýšený hřad, aby měly kde vysedávat i přes den, slouží i jako ochrana před vlhkem, pokud je půda ve výběhu rozbahněná. Pokud není výběh tak velký, aby ho slepice nestihly vydupat, a nemají přirozenou pastvu, denně jim dáváme nasekané zelené krmení, třeba běžný plevel ze záhonů (bez jedovatých druhů ovšem). Ideální je, když je můžeme pouštět pást někam na louku.

 

Výživa

Základem krmné dávky pro slepice je pšenice. Podáváme jí bez omezení, ideálně do zásobníku, slepičky si odeberou podle chuti. Můžeme přidávat další obiloviny, ale v menším množství. Kukuřici je vhodné přidávat v zimě, jsou po ní pěkně zbarvené žloutky, i když zrovna slepičky nemají přístup k pastvě. Z ostatních surovin můžeme přimíchávat trochu ovesných vloček, dále třeba slunečnicové semínko, vojtěšku, hrách. Část obilovin a luštěnin je vhodné podávat formou šrotu – pšeničný, kukuřičný, hrachový, smíchaného např. s vařeným bramborem. V zimě podáváme naklíčenou pšenici – klíčí při pokojové teplotě cca 3 dny, dvakrát denně v průběhu klíčení proplachujeme čistou vodou.  Podáváme i nastrouhanou mrkev nebo řepu.

Slepice je všežravec a potřebuje i živočišné bílkoviny – krmnou dávku obohacujeme o nastrouhaná vejce natvrdo, tvaroh, kyselé mléko, při pastvě si slepice přirozeně nahrabou žížaly a různé ponravy.

Můžeme zkrmovat i kuchyňské zbytky – hlavně namočené staré pečivo, ovšem nezávadné, bez plísní! Slepice nepohrnou ani zbytky z talíře, vařenou rýží, těstovinami, okoralým sýrem, na kousky nakrájeným nebo mletým vařeným masem, přezrálými jablky nebo cuketou.

Minerály doplňujeme drcenými skořápkami ze syrových vajec (z vařených vajec skořápky nedáváme) a různými minerálními doplňky určenými pro slepice v malochovech (NutriMix, Plastin).

V neposlední řadě nezapomínáme na zelené šťavnaté krmení. Nejlepší je, pokud se slepičky mohou samy napást, případně jim dáváme do výběhu denně čerstvou nasekanou trávu. V zimě lze využít sušené kopřivy a zlomky sena.

Pro slepice je důležitý přístup k dostatečnému množství čerstvé vody, vejce je z velké části tvořeno vodou a žíznící slepice Vám nebudou snášet.

 

Zdraví

Jako každý tvor, i slepice mají specifické choroby. Nejvíc je asi sužují různí parazité, a proto je důležité udržovat chov v čistotě. Prevence je účinnější a levnější než léčba. Slepice musí mít suchou podestýlku, čistou vodu, nezávadné krmivo, vzdušný kurník a pořádný výběh s možností popelení.  Pokud už se nějací čmelíci apod. objeví, lze s nimi bojovat přípravky jako je Bio Kill nebo Arpalit. Chorobám drůbeže je věnováno mnoho samostatných stránek, nejlepší je nastudovat si konkrétní problém nebo se poradit s veterinářem.